Indiferent de etapa dezvoltării profesionale în care te afli, CV-ul este cel mai important document din cariera ta. El îţi poate aduce multe oportunităţi, dar poate, de asemenea, să îţi închidă multe uşi, fiind prima impresie pe care o oferi unui potenţial angajator sau unei firme de recrutare.  

 “Cum mă asigur că CV-ul meu este unul bun și nu conține greșeli care să mă pună într-o lumină negativă atunci când aplic pentru un job pe care mi-l doresc?”- este prima întrebare la care trebuie să îţi răspunzi cât mai detaliat atunci când aplici pentru un loc de muncă. Cu ajutorul HR Friend (companie de resurse umane găzduită de INCUBOXX), îţi povestim mai jos cum îţi poţi realiza un CV care te poate duce spre job-ul visat.

Reguli de bază:

Înainte de completarea documentului, este obligatoriu să ţii cont de câteva elemente definitorii:

  • Scrie corect, din punct de vedere gramatical şi ortografic!
  • Foloseşte o adresă de e-mail şi o poză care să denote un caracter profesional;
  • Asigură-i continuitate CV-ului tău, prin structura pentru care optezi;
  • Fii sincer în ceea ce scrii! Nu încerca să înfrumuseţezi adevărul, prin job-uri sau proiecte inexistente, pentru că poţi foarte uşor să fii deconspirat.

Redactarea propriu zisă a CV-ului:

  • Date de contact: nume și prenume, oraș, telefon, e-mail, data nașterii.
  • Experiența profesională (se specifică de la cel mai actual loc de muncă până la cel mai vechi): funcția, perioada, sarcini și responsabilități (o descriere esențială și pe scurt), denumirea companiei.
  • Educație și formare (asemenea experienței profesionale, se specifică de la cea mai recentă formă de educație absolvită până la cea mai veche
  • Abilități și competențe: limbi străine (nivelul), competențe digitale (ex: Ms Office, SAP etc.), certificări sau cursuri absolvite (ex: CECCAR, ISCIR, etc.), carnet auto (DA/NU)- categoria.
  • Domeniul dorit: tipul jobului (full-time, part-time, proiect), disponibilitatea de deplasare (cât % din timpul job-ului sunteți dispus la deplasări).

Personalizarea:

Dacă ai deja o experienţă profesională, este foarte util să optezi pentru un CV personalizat, în funcţie de postul pentru care aplici, şi să scoţi în evidenţă acele detalii importante care pot face diferenţa între tine şi alţi candidaţi. De exemplu, enumeră, pe scurt, anumite cunoştinţe dobândite în timpul studiilor, sau job-urilor anterioare, relevante pentru poziţia pentru care aplici şi dă-ţi voie să fii creativ. De asemenea, în cazul în care ţi se cere să menţionezi aşteptările salariale pe care le ai, indicat este să specifici valoarea netă a sumei dorite.

Nu uita că, atunci când îl scrii, CV-ul trebuie văzut ca oglinda în care te priveşti. „CV-ul este prima voastră imagine prezentată în fața noastră, iar noi suntem puntea dintre voi și o carieră de succes. Scopul nostru este acela de a realiza o fuziune perfecta între om și job.” (Cristina Pat, HR Executive)”